Esztétikai probléma vagy betegség a bőr pigmenthiányos állapota?

1672
HOZZÁSZÓLÁS:

Vitiligonak hívják a bőr különböző felületein jelentkező, pigmenthiány okozta fehér foltokat. Egyman-with-vitiligoelőre nem tudják, hogy pontosan miért is szűnik meg a bőrfelületeken a pigmentképződés. Gyógyszeresen befolyásolni nem lehet.

A pigmentes és a pigmenthiányos felületek közti színeltérést gyógyítani nem lehet, a kezelés célja a “bőrhibák” elfedése, kialakulásuk lassítása. A tapasztalatok szerint a kezelés természetes módja lehet, ha a citrom vagy az uborka levével a pigmentes bőrszegély felületeket halványítják.

A “vitiligós egyénnek” már kora tavasztól ügyelni kell arra, hogy a ruhátlan bőrfelületeket fényvédő kenőccsel óvja, nehogy azok nagyon erősen lebarnulva éles ellentétként hassanak a fehér bőrfoltok mellett.

A vitiligo egyébként csak esztétikai szempontból hátrányos, betegségnek nem tekinthető!

Tünetei a pigmenthiányos foltok, melyek leginkább szimmetrikusan mutatkoznak az arcon, a szemhéjakon, a száj körül, a kéz- és lábfejen, az ujjakon, de előfordulhatnak a törzsön, a deréktájon, sőt, még a nemi szervek bőrén is.  A tünetek közé tartozhat, hogy a halványuló foltokon halvány színű, ősz szőrszálak nőnek.

Mégis mi okozhatja?

  • A melanin (festékanyag, mely a bőr színét is meghatározza) hiánya, amely adódhat a melanint termelő sejtek elpusztulásából, illetve funkcionális zavaraiból.
  • A melaninhiányos állapotok többsége szerzettEgyre gyakrabban látjuk azt a sokszor már gyermekkorban kezdődő festékhiányt (vitiligo), amelyet kisebb-nagyobb, rendszerint kerek, sötétebb gyűrűvel körülvett fehér foltok jellemeznek. Napozás után a foltok élesebben jelennek meg a napbarnított, egészséges területek kontrasztjaként, sőt, erős napfény hatására súlyosan, gyakran hólyagosan feléghetnek. 
  • A pigmenthiányos állapot ritkán örökletes. Ugyanis hiányzik a bőr festékanyagának képződéséhez szükséges enzim, ezért nemcsak a bőrben, hanem a szőrszálakban, a szem szivárvány- és érhártyájában sincsenek pigmentek.
  • Néhány igen ritka, többszörös fejlődési rendellenességgel járó megbetegedésnek is lehet egyik tünete a veleszületett halvány bőr. Ezekben a kórképekben a pigmentképzés zavara szellemi visszamaradottság, hallás- és látászavar, vagy folytonosan kiújuló fertőzések kiegészítője.
  • Immunhiányos állapot, immunrendszeri rendellenesség (feltételezik autoimmun eredetét) is kiválthatja.

Érdekesség, hogy világszerte a lakosság 1-2 százalékánál fedezhető fel, hovatartozástól, népcsoporttól függetlenül.

1672
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

28129
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]